KEK BATIK
Kelmarin mertua ajak berbuka puasa dekat rumah dia...
Memang meriah semua ipar duai ada, anak sedara pun ramai... penuh rumah.
Nak tunjuk aku ni menantu yang baik... aku pun buatlah kek batik untuk dibawa ke sana...
So dengan murah hati aku kongsikan resepi KEK BATIKKU yang paling simple dan mudah dibuat sedap dimakan...
Paling penting bahan kena ada. Sebab last minit baru tahu nak pergi, check dekat dapur, barang tidak mencukupi so... apa lagi pergi dekat dalam kedai husband aku "Asfa Maju Ent.", ambik Serbuk Koko Van Houten, biskut marie dan susu pekat manis. Alamak... telor tak der...
Cakap dekat dia,... emm... tak jadilah nak buat kek bawa rumah mek sebab telor tak der. Dia apa lagi terus pergi beli telor dekat kedai lain... ok lah habis cerita. Ini resepinya...
Bahan-bahan:
3 biji telor
100gm koko van houten (kalu tak der ganti dgn milo pun ok)
4 sudu gula pasir
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan air
biskut marie (ikut suka)
2 sudu besar marjerin
Cara-cara:
Ambik bekas satukan telor, susu, gula dan serbuk koko. Kacau sehingga sebati. Bila dah sebati, ketepikan.
Panaskan kuali (guna kuali lebih mudah sebab mukaan dia luas)
Bila dah panas cairkan marjerin. Guna api yang sangat perlahan.
Masukkan campuran koko tadi bersama 1/2 cawan air. Perlu diingat guna api yang sangat kecil. Kacau sentiasa jangan berhenti sehingga adunan tadi menjadi likat.
Bila dah pekat dan likat, ambik biskut marie (patahkan dua), masukkan kedalam kuali adunan tadi. kacau sehingga biskut menjadi lembut. Bila dah lembut, tutup api.
Ambik bekas (ikutlah bekas apa pun), lapik dengan kertas minyak. Lepas tu, masukkan adunan kita tadi dan tekan sehingga mampat. tekan sekuatnya. Tunggu sehingga sejuk...
Dah sejuk bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Inilah hasilnya.... Sedap. Selamat mencuba
Tiada ulasan :
Catat Ulasan